12 December 2012

Aku Tak Lemah Kerana Cinta


Assalamualaikum ♥

 Lemah? Kenapa harus menjadi lemah. Bersedih setiap hari melamun tambatan hati,

"entah kemana dia pergi? kenapa harus terjadi perpisahan?"

Larut dalam kesedihan tidak berkesudahan, membuat tubuh lemah dan tidak kuat bertahan.

Kita boleh kuat menghadapi kesunyian ini. Seharusnya kita harus berfikir bahawa soal cinta & jodoh ini hanyalah masalah waktu sahaja. Kalau sekarang dia belum juga hadir menyapa kita dengan senyuman manisnya, kita yakin satu saat nanti dia akan tiba :) .

Dia pasti akan hadir dengan sekarung cinta dan kasih sayang yang selalu kita nantikan, yang menambat hatinya kepada pemegang hidup kita, Allah SWT akan lebih menenteramkan hati dan melembutkan jiwa.

“Saya kuat, dan sentiasa akan kuat”
Katalah kalimat itu dengan renungan tajam ke cermin, kepalkan tangan(macam penumbuk la) dan tetap optimis. Air mata mungkin akan mengalir, kerana penantian yang tidak kunjung usai. Tapi air mata itu bukan air mata lemah yang mudah sekali menitik. Namun air mata itu adalah air mata harapan, yang akan menampung semangat kita untuk tetap bertahan dalam iman.Kita bukan generasi yang mudah putus asa. Semangat yang kita miliki akan selalu mekar oleh jiwa yang kita miliki. Harapan kita hanya kepada Allah, dan harapan kita bukanlah harapan yang main-main. Kita boleh berharap pada orang-orang yang kita percaya, tetapi harapan pada Allah tidak boleh pupus begitu sahaja. Kerana harapan kepada Allah inilah yang akan menjadi bara api dalam hati yang selalu memotivasikan hati. Allah tidak tidur, Dia kan selalu mendengar doa kita.

Tidak semua orang perlu tahu keadaan kita. Jadi tidak perlu bagi kita bercerita ke sana ke mari masalah yang kita hadapi. Kita hanya akan menyampaikan kepada Allah dalam solat malam yang kita dirikan. Berderai air mata tercurah, harapan yang begitu besar tertambat, hanya untuk Allah sang penjawab doa.

Boleh la sesekali bercerita kepada orang yang kita percayai, tapi JANGAN kepada setiap orang yang kita jumpa. Kerana boleh jadi kita akan lupa tentang apa yang kita keluhkan, tapi orang lain yang mendengarnya tidak akan pernah melupakannya. :)

No comments: