16 April 2017

A little help

Assalamualaikum self,

How long can you hold your feelings up just to beg love from others. Why cant you yourself create love for you? Its hurt to sit back and watch you teared up by those unreal love. What a "LOVE" itself means? Because each time you try to love, all that you get is hurt. No please dont misunderstood. Its not just 💑 love, each time you intend or doing some kindness to others, all that comes around were not as expected. Some betray me, backbiting me when I'm not around. Some, putting me on burden for the sake of love. Some, just hurting me as much as they want because at the end of the day, i end up forgiving the one I love. Please, help me find love. 🍦

17 August 2014

Jom Mahmudah

Ajar hati untuk tak berdendam. Ajar bibir untuk tak berkata yang tak baik. Ajar diri untuk berdoa moga disucikan hati daripada sifat sifat mazmumah.
Biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Jangan jugak diungkit kebaikan kita.

InsyaAllah, sekadar muhasabah diri.

14 August 2014

End

It's near the end of the year,
And I just realized how much has changed. In a whole year, I lost a lot of people. I lost a lot of friendships and the people who say "I'll always be here for you." ended up leaving. People really do changed. I guess this is just how life 'works' enough said.

15 July 2014

Gloomy

Gloomy heart. I supposed that is going to rain again. I am thinking… That I am happy to be up before the kids and that I have a space of time to do things right now, but really do not want to do any of them. It is funny how that happens.

13 July 2014

Permainan Hati

“Dan Kami bolak-balikkan hati mereka dan penglihatan mereka.”(QS Al-An’am: 110)

Sungguh kuat permainan hati, beberapa bulan kenal boleh mengalahkan kehidupan 5 tahun yang dilalui bersama. Semoga sha dijauhkan daripada bencana ini. Maka kami serahkan semuanya pada Pencipta, sesungguhnya hanya Dia berkuasa menetapkan hati hati kami. Amin.

 

24 March 2014

What we dont know is enormous



Because we do not know when we will die, we get to think of life as an inexhaustable well. Yet everything happens a certain number of times, and a very small number, really. How many more times will you remember a certain afternoon of your childhood, some afternoon that is so deeply a part of your being that you can't even concieve of your life without it? Perhaps four or five times more. Perhaps not even that. How many times will you watch the full moon rise? Perhaps twelve. And yet it all seems limitless.

26 February 2014

Pendosa

Ya Allah, diantara berjuta para pencintaMu,
Sudikah kiranya Engkau memandangku dengan pandangan rahmat dan kasih sayangMu.
Aku hanyalah seorang pendosa yang seringkali tergelincir dari landasan imanku.

Bukan hanya physical appearance saja yang tunggang langgang,
Hatiku dan jiwaku juga terkadang tidak kuat menahan gelora nafsu yang menggulung,
Hatiku terlalu banyak cacat celanya,
Walau aku tersedar dari kekhilafanku, aku cuma mampu menyembunyikannya,
Bagiku itu sudah cukup bagi seorang Beginner.

Istiqamah tidak dapat berkubu teguh dalam hatiku,
Mengapa?

Mungkin kerana aku sepi dalam perjalanan,
Tiada sahabat sesempurna Asiah Yusra,
Tiada teman berkongsi ilmu agama, tiada pendorong untuk bermuhasabah,
Tiada ruang untuk berusrah dan berhalaqoh.
Aku tiada teman rapat bertudung labuh, walau seorang.
Di mana harus aku lontarkan kekesalanku ini?

Ya Allah, ampuni aku,
Terlalu banyak alasan dan permintaanku,
Aku rebah ketika bertatih mencari keredhaanmu,
Aku malu ya Allah.
Di mana harus ku sembunyikan lagi muka hinaku pabila bertemu-Mu ya Allah.

Ya Rahman, Ya Rahim,
Berikanlah aku seorang sahabat mahupun teman untuk menapak ke syurga-Mu,
Yang seiring mengejar Jannah-Mu,
Yang mendambakan keredhaan-Mu,
Yang sedia mendamping dan memperbaikiku ya Allah,
Kerana aku, hambamu yang lemah dan kebuntuan :')

16 January 2014

Semester empat

Assalamualaikum  

Klip pop klip pop, dah masuk semester baru. tak sabar nak pegang sijil graduasi habis sem enam nanti. jauh ikan dari laut rasa rasanya. baru baru ni agak kalut sikit dengan proses add drop ahli rumah. macam macam benda jadi lah dekat Whitehouse kami. tapi dengan berkat kesabaran semua orang, semua masalah satu persatu settle. thanks to dayah,oliey and nurul sebab banyak meluangkan masa untuk settle-kan semua masalah rumah kami. applause please.

setepek muka kitorang , muka senior.

semester ni rasa macam cepat sangat masa berjalan. dengan pelbagai dugaan yang sha hadapi. ek eleh, bajet dia sorang ada dugaan. tapi tu lah, kalau sabar dan bertenang, satu persatu masalah akan dapat diselesaikan. 

okay, azam semester ni? mestilah nak dekan dekan dekan, tapi macam payah nak reach sebab setiap petang tak dapat nak tolak nafsu tidur. okay, kalau takdapat lawan nafsu tidur, boleh tukar alternative lain. STUDY WAKTU MEMALAM. cenggini, saat semua orang enak dibuai mimpi, dipeluk selimut, sha sebagai 'orang malam' akan stay up menghabiskan esaimen yang tertangguh pada waktu siang nya. in-shaa-Allah, mungkin dengan cara ni dapat naikkan sikit pointer den, at least ada daya usaha kennn? 


17 December 2013

Ouch, Beware of My Back, Friend. Its hurt ! (Tikam Belakang)

Assalamualaikum  

Astaghfirullahalazim , aish istighfar dulu. Ehehe :)


Sebaik-baik sahabat disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik-baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim)
Ada sahabat yang sanggup menghulurkan tangan ketika kita susah dan menjadi peneman di saat kita sedang berduka. Namun, tidak kurang juga sahabat yang hanya tahu menumpang kesenangan di atas sahabat yang lain. Bila sekali kita jatuh, jangankan hendak menghulurkan tangan, memandang wajah kita jauh sekali. 

Sha yakin, bukan sahabat jenis ini yang kita nak kan ?

Ada orang kata sahabat itu macam bulu tangkis, belum main dipegang, bila main dipukul. Ada juga orang kata sahabat itu diiibaratkan macam bola ragbi, belum dapat direbut, dah dapat dilindung dan dijaga. Apa pun takrifannya, bagi sha seorang sahabat itu amat sukar dicari, lebih sukar ditinggalkan, dan mustahil dilupakan, seorang sahabat yang sanggup berkongsi suka duka dan menyelami perasaan sahabatnya yang lain, menghulurkan tangan di kala kita memerlukan pertolongan dan bantuan.

Berbeza dengan istilah kawan, bergantung kepada individu untuk mendefinisikannya, tetapi bagi Sha seorang kawan tidak ada yang istimewa, hanya sesuai untuk dijadikan tempat berborak dan biasanya kawan untuk bergembira lebih ramai daripada kawan berduka.

Pernah ke sahabat korang menikam  daripada belakang? Apa korang rasa masa tu? Marah, pedih, perit, benci atau dendam bermaharajalela di dalam hati anda?. Daripada apa yang Sha faham dan lalui , tikam belakang ini merupakan satu behaviour yang mana seorang sahabat bermuka-muka depan sahabatnya yang lain. 

Take this as an example, depan kita segala-galanya baik, manis tetapi di belakang kita, dialah gunting dalam lipatan. Segala rahsia dan amanah yang kita kongsikan bersama dengannya, habis dijaja kepada orang lain dan yang lebih menakutkan apabila ianya melibatkan maruah kita. 

Perbuatan seperti ini bukannya bagi manfaat pun. Making both of the side worst , isnt it ? Secara tidak langsung, pihak yang kena ditikam belakang itu tadi surely akan merasa ditindas, dianiayai dan dimalukan oleh sahabat sendiri. Tikam belakang ni kerapnya terjadi apabila seseorang itu menyimpan perasaan iri hati terhadap orang lain, tidak berasa senang dengan apa yang mereka ada, cemburu dan dengki di atas kejayaan orang lain.




Kembali kepada tajuk diatas, "sahabat baik tikam belakang. Apa nak buat?".Agak sukar Sha nak jawab. Because I've been through it recently. Worse lagi, my own bestfriend that orang cakap dah macam adik-beradik ni. Sungguh! Sha sedih apabila teringat kisah itu. Namun, demi menjaga sebuah friendship yang telah terbina itu, Sha cuba lupakan ja. Tapi kan, peristiwa itu memberi impak yang besar dan merubah keadaan menjadi jauh berbeza daripada sebelum ianya berlaku.

Tipu la andai Sha katakan perasaan apabila dikhianati sahabat baik sendiri tidak mempengaruhi keputusan yang Sha ambil. Memaafkan, tapi tidak untuk melupakan. I can forgive, but I cannot forget. Sungguh mulia hati seorang insan jika dia mampu untuk "FORGIVE & FORGET". Tabik seperinggggggggggg!

Dan.. "Cannot forget" itu, bukanlah maksudnya untuk berdendam. Tetapi, sebagai langkah berjaga-jaga. Sekali terkena, sudah cukup memberi pengajaran, peringatan kat Sha supaya apa yang berlaku tidak akan berulang lagi untuk kali kedua, ketiga dan seterusnya. 

Bukan mudah bagi kami-kami yang ditikam dari belakang ni untuk melupakan apa yang telah diperlakukan ke atas kami-kami lebih lagi jika ianya melibatkan MARUAH kamiii yang telah tercalar dan diketahui oleh umum or even just a few people. 

Oleh itu, berwaspadalah bila kita berbicara kerana kita tidak sedar adakalanya kita membuka cerita orang lain sehingga boleh mendatangkan aib pada individu yang terbabit. 


Semoga Allah akan sentiasa melindungi kita daripada segala keburukan perangai kawan-kawan yang bersifat begini , pandai bermain helah demi kepentingan diri, mereka sanggup mengkhianati hubungan suci tali persaudaran sesama sendiri. Sungguh menyedihkan. 

"Ya Allah ya tuhan kami, lindungilah kami daripada leka dan lalai, dari hati yang hitam untuk mengingati mu, dan dari fitnah yang tidak berkesudahan, agar menjadi hamba mu yang engkau redhai... Amin....

Wassalam .

16 October 2013

Cinta Kilat

Assalamualaikum  

Bagaimana pula kalau baru kenal, beberapa saat bercakap dalam telefon atau beberapa kali bertukar jelingan tiba-tiba hati terpaut dan jatuh cinta? Kata lain, cinta kilat?

Hubungan bertunjangkan cinta kilat ini akan terus mekar dan mekar sehingga bila-bila? Sebelum mencipta jawapan, fikir dulu beberapa perkara.

Toleransi, kasihan, serasi, marah, sayang, benci, rindu, salah faham, gaduh, loya, masam muka, meluat, ketawa, dan pelbagai lagi rasa juga isi dalam sebuah kebahagiaan. Tanpa selautan perasaan itu kita tidak kenal pasangan sehati sejiwa yang selayaknya tepat dengan pilihan kita. Ada manusia sukakan keindahan. Ada suka kesederhanaan. Ada pula mahukan yang biasa-biasa sahaja. Pernah kita melihat seorang wanita cantik berjalan dengan seorang lelaki gemuk dan pendek, malah berkulit gelap sedang ketawa dan bahagia seadanya, kerana jodoh, ajal, maut, dan rezeki adalah ketentuan Ilahi yang tiada siapa tahu.



Situation as cinta kilat contohnya, boleh jadi pada individu baik pertama kali bertemu, mahupun sesiapa sahaja kerana fitrah manusia mudah jatuh cinta apatah lagi jejaka atau gadis idaman berada di depan mata. Alangkah indahnya jika hanya beberapa kali bertemu, mengikat pertunangan, terus ke jinjang pelamin dan menyulam bahagia hingga akhir hayat. Namun disangka panas hingga ke petang, hujan pula di tengah hari, perkenalan singkat akhirnya putus di tengah jalan. Punca perpisahan kerana belum cukup mengenali antara satu sama lain dan paling menguris kalbu, perasaan cinta sudah berbahagi dan menganggap perkenalan singkat itu satu kesilapan besar dalam hidup.

Keputusan berkahwin yang dibuat dalam masa terdekat itu bagi menutup kesedihan tatkala perit ditinggal bekas kekasih, namun kenangan lampau tidak mampu dipadam sekelip mata. Fenomena ini sukar untuk diungkap dengan kata-kata, namun kehadiran cinta kilat juga membawa seribu pengertian.

Siapa pun pilihan setiap individu di luar sana, tentunya mereka mempunyai sebab dan alasan memilih apa yang mereka pilih.

14 October 2013

Friend to Lover ♥

Assalamualaikum  

I'm dead meat. DEAD MEAT. As i'm going to sit for MUET (Malaysian University English Test) either in fifth semester or might be soooooo lucky to sit for it in my really next sem. And of course , dah tumpul dah English yang Sha practice since primary dulu. Gelabah tok abah lah Sha! Dan Sha rasa dengan buku MUET yang Sha beli drpd Popular would not help that much. Kena asah asah asah lagi. So, ive decided. For my very first entry after a long silence from blogging , i'll make it in full english. Ehem, and of coursesssss la, there will be a tonne of grammatically wrong.


Okay, lets start !

When you’re best friends with someone and begin to feel a great love towards them, it’s not easy to deal with. It’s something that will bring forth a lot of thought and for good reason, as there’s a great inner fear of losing them, being rejected and the possibility of going down a path with unrequited feelings. 

Traveling from friend to lover is a road riddled with confusion and uncertainty. It’s not easy and though its a gradual process, falling in love with a friend is a big step. Depending on the friendship, it might twist into romantic love or it might even alter if things turn sour and unexpectedly head down an emotional affair. 

One of the hardest steps might be the single one that tears you up inside, where you wonder if you should you tell your friend you love them. Feeling love towards another is like putting words to a sensation felt inside. 

Don’t you just hate when you love someone and they’re with someone else? It’s complete torture and watching it unfold is misery as you can’t show that side to him because you’re going to have to pretend like everything’s okay, when in reality it’s not.  Sure you might be risking a lot, but you really owe it to yourself to take a chance. 

You have to take care of yourself and what you’re feeling because in order for good things to take place in your life, you’re going to need to be the one to move forward and take that risk. Real love has never seen boundaries so take a chance because you never know how much more can blossom between you two. I truly believe there are a few people in this life that we really connect with and if you’ve found your “soul mate”, don’t let your fears get in the way of going after someone you love. It would be terrible throughout the course of your friendship to continuously wonder and keep thinking what if and so on.

Love is all about being brave, about risk and putting your heart out there knowing that it’s not always going to be the way you want, but proves you were tough enough to truly express yourself. Not telling him though? That will be painful. It will eat you up and turn you into someone you’re not such as jealousy, anger, frustration, resentment,. 

It’s not always going to be like a movie or a fairy-tale where it goes the way we plan. You have to take control of your heart and remember that life is about moments and time, so let everything you do take its course.  You must be the friend you always are to him. If it’s meant to be, you both will find your way back to one another. Through the friendship he will realize what more you truly mean to him and perhaps that will guide his own heart to you. 

You have to be prepared for if he doesn’t feel the same way towards you though. I hate to admit it, but that part is going to hurt a lot but I believe you will have to separate your love for him and your friendship towards him and just keep it at that. You can’t blur them. Be his friend through good and bad and love him the way you always do without expectations.

14 July 2013

Ramadhan dan Transformasi Diri

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, sha diberikan kesempatan untuk bernafas dalam bulan yang mulia tahun ini, iaitu Ramadhan. Sha berada dalam fasa pertama Ramadhan. Macam biasalah, 2 kilometer list to-do sha di fasa terawal bulan Ramadhan ni. Buat masa sekarang, alhamdulillah, list sha tu banyak yang dah 'checked'. Bagi sha, setiap masa kita kena berusaha membaiki diri, bukan di bulan Ramadhan ni je. Macam kereta, takkan kita nak repair time dia rosak ja, kena jugak kita servis dia sekali sekala nak elak kemungkinan kereta tu rosak. Samalah macam diri kita sebagai manusia ni, takkan kita nak sujud nak cium sejadah masa diri kita dah rosak, dah tak ada tempat pergantungan. Kita kena sentiasa upgrade dan upgrade iman dan ibadah kita.

Di bulan Tarbiyyah ni, berapa orang yang berazam untuk transform menjadi transformers, eh silap, nak jadi diri yang lebih baik yakni lebih beriman dan bertaqwa kepada Allah. Jomlah kawan, peluang yang Allah bagi nak kumpul markah banyak banyak ni jangan disiakan. Tak kira lah bulan Syaaban dulu kita ni seorang perompak malahan pembunuh sekalipun, masih tak terlambat untuk kita berubah dan mengubah persepsi orang terhadap kita di bulan Ramadhan yang mulia ni. Rebut peluang ni. Buat macam kita nak rebut hadiah durian runtah berjuta-juta kat televisyen tu, macam tu lah cara kira nak rebut tempat yang mulia di sisi Allah.



Macam yang kita tahu, syaitan dan jin aprit serta semua golongan dan angkatan mereka dirantai di bulan yang mulia ini. Yang tinggal hanyalah nafsu kita , ya, kita sendiri. Jadi masa ni lah kita nak nilai diri kita dan di mana tahap nasfu kita masa ni, di tahap ammarah, lawwamah atau mutmainnah tanpa dorongan daripada syaitan nirojimm. Ya, kita ni takdalah jahat sangat, cuma senang terpengaruh. Apa lagi, jomlah muhasabah diri dan insafi semua salah silap kita terhadap manusia dan pencipta kita iaitu Allah.

Lepas tu kita bermujahiddah dan berjihad melawan nafsu kita sampai mencapai tingkat nafsu mutmainnah yang tenang lagi menyenangkan. Ingat, Allah menunggu kita di pengakhiran Ramadhan iaitu di hari kemenangan.

14 May 2013

Menangis

Menangisi perpisahan akibat gagal bercinta adalah satu 

pembaziran mutiara jernih kita dan juga menguji sejauh

mana kebodohan kita tetapi dengan menangisi dan 

menyesali akan dosa kita lantas meminta pengampunan 

dariNya akan lebih menjamin dunia dan akhirat.

Hati Insani


Hati orang yang beriman adalah bersih seperti cermin kerana syaitan tidak dapat memperdayakannya dengan sesuatu, sebab ia lebih dahulu melihatnya. Tetapi  apabila ia sekali melakukan dosa, Allah campakkan ke dalam hatinya satu tompok yang hitam. Kalau ia bertaubat, hilanglah warna kehitaman itu. Andaikata ia kembali berbuat dosa dan tidak bertaubat, timbullah semula tompokan hitam itu hingga keseluruhan hatinya menjadi hitam. Waktu itu tidaklah berguna lagi nasihat
yang diberikan kepadanya.

22 April 2013

Selamatkah Dunia Tanpa Sempadan ?

Assalamualaikum 

Sesungguhkan kita sekarang ni berada dalam zaman cyber. Sampai ada yang kata dunia sekarang hanya di hujung jari. Banyak giler ah kebaikan dunia cyber sekarang ni, bayar bil letrik, bil air, bil itu bil ini, semua hujung jari je. Tapi, jangan kita pandang enteng dunia cyber ni. Ada jugak 1001 keburukan dengan dunia cyber ni. Sha ada terfikir, macam mana nak tanam mekanisma ketahanan diri , so susah la nak dirosakkan oleh mereka mereka itu dalam meneroka dunia tanpa sempadan.




Satu tulisan yang Sha petik dari Ustazah Noraslina Jusin(baru google tadi) : Sesungguhnya, dunia maya tanpa sempadan yang semakin melebarkan sayapnya hari ini menjadi cabaran yang sangat besar kepada kita dan generasi akan datang dalam mujahadah dan usaha menjadi seorang muslim/ah yang benar-benar beriman dan jujur dalam amalan.



Bagi sha, seorang muslimah yang menjaga batas pergaulannya di luar, berkemungkinan menjadi seorang muslimah yang 'bebas' di alam maya. Aik, macam mana tu ? Haa, macam ni. The way we talk and type, walau tanpa suara ketika berchatting, bermesej dan seumpamanya dengan kaum bukan sejenis, kompom menjadikan syaitan gelak besar besar sebab berjaya jadi 'yang ketiga' antara mereka berdua.

Jangan kita tak tahu, ada jugak muslimah yang berjaya jaga penampilan ikut syarak di alam sebenar, tetapi gagal mengekalkan kesempurnaan itu di dunia tanpa wayar. Kecenderungan untuk meraih perhatian dan pujian ramai, tanpa sedar menjadikan diri mereka fitnah kepada sebahagian mata-mata lelaki yang buas dan liar.

Sha suka chatting kalau ada masa terluang. Sesungguhnya, chatting hukumnya sama dengan berbual atau kita borak borak macam biasa. Allah dan Rasulullah SAW sudah pun bagi panduan macam mana nak berbual atau borak borak. Dalam laman chatting, kita kena sedaqtudia,utagha bahawa setiap ucapan, tulisan kita semuanya dipantau dan diawasi oleh Allah swt dan Raqib&Atid.

Janganlah kita mengucapkan perkataan yang kotor atau kasar sampai mendapat dosa ke atasnya. Seeloknya, elakkan berchatting berduaan lelaki dan wanita. Seeloknya dibataskan pergaulan dalam laman chatting. Sebab bila berdua, dan dibisikkan godaan syaitonnnnn nirojim , boleh hilang rasa malu antara kedua nya sehingga boleh terjerumus ke arah zina. Nauzubillah minzalik. Kalau ucapkan kata kata kotor tu haram, mendekati zina dengan melontarkan kata rayu-rayuan kepada sang lelaki atau sang wanita lagi lah haram. 



20 April 2013

Cinta Cyber

Assalamualaikum  

Kebelakangan ni, semenjak semenjak duduk rumah goyang kaki makan tidur ni, sha cuba cari satu aktiviti yang boleh menghilangkan bosan di samping dapat menjalinkan ukhwah dan menyampaikan sedikit dakwah buat orang lain. Jadi sha ambik keputusan nak join balik laman chat atau laman sosial xat.com . Daripada pemerhatian sha, ramai yang masuk laman ni sebab nak berkawan, bersosial malah ada juga yang berdakwah dalam kesesakan orang yang sibuk mencari pasangan bercinta. Alhamdulillah :)

Kebanyakan pengantin sekarang ni, semuanya berkenalan melalui internet. Kiranya, dari zaman MiRC hingga Myspace lagi dah buktikan yang internet memang medium penghubung terbaik kan sampai jodoh pun boleh jumpa dalam situ. 



Bercakap pasal cinta internet ni, sejauh mana kawan kawan percaya cinta jenis macam ni? Kalau nak kata tak percaya, dah terbukti depan mata ada yang jadi. Kalau nak percaya seratus peratus, ada jugak kes kena tipu. Jadi macam mana? Maklumlah, semua benda ada baik buruknya kan. 

Untuk sha,  cinta internet macam gambling lah. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Sepatah kata kawan sha, jodoh tu ada di mana-mana. Tak kiralah bila waktunya, yang penting kita kena bersedia. Sama jugak macam internet. Mungkin tanpa kita sedari, orang yang admire kat  kita secara senyap-senyap jadi stalker facebook kita setiap hari. Tak pun,  kita dengan dia chatting setiap hari... tukar-tukar pendapat tanpa disangka rupanya wujud perasaan cinta. 

Tapi, berapa jauh kebolehtahanan dan kebolehpercayaan cinta internet ni? Betul ke semua benda yang dia cakap kat internet tu benar belaka? Ye lah, kita tak nampak facial expression dia, intonasi suara dia, body language dia, eye contact dia. Mana tahu kalau dia tipu kita? Entah-entah dia perogol bersiri. Tak pun, suami orang yang dah ada anak bini. 

Walau apa pun cara cinta kita, kalau dah jodoh tu tak kemana. Amalkan lah sikap hati-hati. Sebab tak semua orang punya hati budi ikhlas dan jujur. Sedangkan rambut tak sama warna, inikan pula hati manusia. Lagi-lagi kalau melibatkan kewangan, maruah, keselamatan dan keluarga. Jangan mudah percaya. 

Cinta bukanlah tiket untuk kita bagi semuanya. Kalau dah bertahun-tahun menyulam cinta internet, apa kata jumpa empat mata. Baru tahu dia macam mana, jujurnya dia pada kita. Tapi kalau setiap kali ajak jumpa banyak je alasan.... hati-hatilah ye. Nampak macam ada benda yang tak kena. Sebelum terkena, baik jaga-jaga! 

15 April 2013

Mujahidah : Cantiknya Muslimah

Assalamualaikum. 

Kosmetik. Berlungguk lah kat pasaran. Whitening, softening, nak bagi gebu,nak bagi licin kulit, nak bagi beseri. Cuma pilih dan bayar ja. Banyak sangat dah produk sekarang ni. Tapi wahai muslimah, kan lagi manis kalau muka yang comel macam kak Ton tu, kita serikan lagi dengan kecantikan asli yang Allah promise untuk muslimah yang patuh dalam menunaikan ibadah kepada-Nya. 

Kita sebagai muslimah kena alert , yang kita bukan nak cantik setakat muka, body sahaja. We should consider on our attitude too !  Bagi yang dah ada pasangan, si lelaki memang umumnya akan attract to our beauty, tapi tu semua tak kekal sis. Kehangatan kasih sayang, cinta yang tulus daripada si lelaki hanya akan kekal dengan attitude kita, macam mana kita jaga diri kita, macam mana kita jaga hubungan dengan Allah. That's it.




Kecantikan perempuan tu terletak kepada kelembutan nya. Bukan lembut lembik lemah gemalai tu, no! Bukan bermaksud lembut manja. Tapi, lembut dalam tingkah laku bersama keluarga dan tegas dalam pendiriannya. Cantiknya mata seorang wanita, not because she drinks lot and lots of Innershine , tapi sebab dia sentiasa bersangka baik to what she observe around. Indah cara dia bercakap, bukan sebab suara dia lunak merdu macam Shila Amzah, tapi setiap perkataan yang keluar dalam mulutnya boleh diibaratkan sebagai bara yang membakar semangat di dada. Takde kata sia-sia yang keluar dari mulutnya.

Kecantikan wanita ada pada kemampuan dan keinginannya untuk memberi. Mungkin kita miskin harta tapi kita kaya dengan hati. Selalu memberi tanpa mengharapkan balasan. Dia sentiasa bersama semasa dalam senang dan susah, dalam gembira dan kesedihan. Kemurahan hatinya akan membuatkan orang akan selalu merinduinya.

Macam tu baru muslimah sejati, dengan kecantikan takpayah nak buang duit banyak banyak. Bakal suami pun tak susah hati kan? Lets prove it. To the world that,  that being muslimah is the best woman among woman in the entire of earth. ehh ? HAHA.

Ya Allah, jadikan sha salah seorang muslimah yang bakal menghiasi syurga-Mu. Amiin.


2 April 2013

Mimpi : Boleh Percaya ?

Assalamualaikum 

Helo dreamers :)

Macam mana tidur semalam? Lena tak? Ada dapat mimpi pelik-pelik tak? Apa , mimpi ular patuk? Haaa, taklama dah la tu ada orang nak masuk memetik bunga di taman. Eceh, yeke? Boleh percaya ke tafsiran tafsiran mimpi segala bagai semua ni? 

Most of well-people said, mimpi cuma mainan tidur, mainan syaitan ataupun mainan minda kita semasa kita tidur. How it happened then? Entahlah, sha pun tak boleh figured out how it happened. Some of us said that, every dream that comes would brings some hint about something that gonna happen in our life. Is that true?
Sha dah google.com pasal tafsiran mimpi-mimpi ni semua. Pehh, there are bloody hell lots of meaning pasal mimpi-mimpi kita ni. Yang baik ada, yang tak berapa nak baik pun ada. Just jangan terlalu percaya sangat lah pasal tafsiran mimpi ni. Takut lain pula jadi nya.

oh, yela. dia dah kawin. i put down my dreams now! *tskk tskk


Agak susah untuk kita tahu or easy to say that we will never know yang sesuatu mimpi kita tu mainan syaitan ke idak. Dan of course, kita tak tahu yang mimpi yang jelek jelek tu semua mainan syaitonn nirojim belaka.
Sebagai contoh,
Dalam mimpi tu, kita ada kat tempat yang kita tak tahu. Lepas tu kita dengaq suara yang kita kenal. Lepas tu kita mencari-cari suara tu sampai kita jumpa dua orang yang tengah bergaduh. Rupanya, Aaron Aziz tengah kena henyak dengan senduk oleh isteri dia. Kita nak pi selamatkan Aaron Aziz, tapi badan kita tak dapat gerak, terpaksalah kita tengok kisah sadis tu tanpa boleh berbuat apa.
So, bila kita dapat mimpi macam ni, apa yang kita expect tindakan lepas tu ? Pi dekat Aaron Aziz, cerita semua yang berlaku dengan harapan Aaron Aziz nak tinggalkan bini dia. Oh, no way ! It's impossible man. *sigh, kecewa*

kenal encik mimpi tak? suara dia sedap, cuba cari dalam youtube. *psst, lari topik*

Mimpi mainan otak? Macam mana. Eleh, macam sha tak tahu, sebelum tidur kita mesti akan erumbang ambing dengan angan jenin nak kawin dengan Aaron Aziz, takpun Wawa Jenal bagi lelaki. Lepas tu mula lah dok bayang babak babak romantik dengan suami/isteri angan jenin tu kan? Ha, sebab tu lah boleh termasuk dalam mimpi ! Sebab apa, sebab bila kita asyik dok pikirkan sesuatu, benda tu akan terbawa bawa dalam mimpi yang hanya akan terjadi bawah Department of Subconscious *betul ke ejaan gua? . Samalah macam bila kita rasa insecure dengan kekasih kita, kita akan memikirkan yang negatif bahkan ada antara kita yang bermimpi ditinggalkan bakal suami masa majlis akad nikah. *sapa orangnya, biarlah rahsia, ngee!

Macam mana dengan mimpi ala deja-vu kami ? Haa, deja-vu ? YA, mimpikan sesuatu yang tidak pernah kita jumpa, selang beberapa hari lepas tu kita jumpa benda tu. Holy crap. Is it supernatural? Naa, bukan. 

Sebenaqnya masa kita mimpi, kita nampak samaq-samaq ja muka orang tu. Lepas tu, dah selang berapa hari , kita jumpak dengan orang tu. Sebenarnya, muka orang yang kita mimpi tu dah kena merge dengan otak kita sampai kita ingatkan orang yang kita jumpa tu sebenarnya yang kita mimpi. Haa, mengarut. Itu, hanyalah kebetulan semata-mata. Tiada kaitan dengan yang hidup mahupun dah meninggal dunia.

OKAY, demi untuk menyelamatkan anda daripada pening tahap kritikal baca tulisan sha yang sangat complicated tu, jom kita tengok beberapa petikan tafsiran mimpi yang sha jumpa kat google. 

AMARAN:TOLONG JANGAN PERCAYA 100% TAFSIRAN INI!

1. Mimpi dipukul orang = Akan mendapat harta.
2. Mimpi berasa ccemburu = Akan berasa sedih , tetapi hanya untuk sementara.
3. Mimpi cium tanah = Akan datang duka cita
4. Mimpi diculik = Berhati-hati dalam masalah perkahwinan.
5. Mimpi dikejar orang jahat = Akan muncul sesuatu yang kurang baik.

Malas nak taip banyak-banyak. Kalau nak tahu lagi tentang tafsiran mimpi, cuba klik sini ataupun sini .

Last but not least , mimpi tidak boleh dijadikan hujjah ke atas syarak . Ia sekadar berita-berita yang menggembirakan atau berita-berita amaran sahaja. Tidak lebih dari itu. WALLAHUALAM.

Dr. Shalinda-To-Be :)


Asap Rokok

Assalamualaikum  


Walaupun rokok, digemari ramai , menjadi pojaan hati lelaki lelaki perasan macho di luar sana, namun pada Sha, sha adalah penentang nombor satu rokok ini. Nak tahu tak berapa ramai peminat tegar ataupun penyokong ataupun penghisap rokok dalam dunia ni ? Lebih 1.1 bilion tau tak ! Kadar merokok di negara negara maju dah mendatar, namun di negara yang sedang membangun kadar penggunaan tembakau terus meningkat  3.4% atau lebih!



Pehh, banyak kan?  Sha benci asap rokok, dan asap rokok pun membenci sha. Haha. Jangan pelik, sebab kami memang saling membenci. Sebab asap rokok ni bagi banyak keburukan kepada kesihatan sha. Pantang betul sha bila orang dok hembus hembus asap rokok depan sha.

"Hang nak mati, pi mati sorang la ! "

Ayat lazim yang sha guna untuk kata kat orang yang hembus asap kebanggaan dia depan sha tu. Tapi kan, kata-kata tu cuma dilafazkan dalam hati ja. haha, iyelah, kalau tak dapat mencegah kemungkaran guna anggota ataupun lisan, kita cegah guna hati jela kan :)

*bang, sepak nak sepak ?*

Buat perokok perokok, nak tahu tak , bahaya yang menanti orang yang menghidu asap yang kalian hembus tu? Macam macam derr, meh wa cakap kat lu. Risiko orang yang hidu asap lu tu, lagi besar daripada risiko lu. Malahan boleh membawa maut. Sapa lagi nak hidu asap rokok lu tu kalau bukan orang terdekat dengan lu? Mesti dalam kalangan keluarga lu. Mak, ayah, adik, akak, abang, anak menakan, mak saudara, nenek mertua , takpun awek lu sendiri. Lu pikir lah sendiri bro, guna otak 1.3 kg yang Allah bg tu :)

Tolonglah berhenti menghembus asap rokok sesuka hati. Dan kalau boleh, tolong quit merokok.
Ingatlah orang yang tersayang, ataupun ingatlah duit yang melayang.

Dr. Shalinda-To-Be ! :)

1 April 2013

Penyakit Gusi Bengkak



Assalamualaikum 

Harini sha nak cerita pasal penyakit gusi bengkak. Lepas ada seorang sahabat ni mintak sha tolong cari info pasal penyakit gusi bengkak, apalagi, terus sha on pc , buat research dengan encik google bertemankan lagu-lagu akustik. Ecewah. Jom kita tengok apa punca dan kesan penyakit gusi bengkak ni.

Pernah tak tengok gusi jadi warna merah, membengkak dan jadi lembut. Bengkak ini bukan nampak kat gusi saja, malahan boleh tengok bengkak pada bahagian pipi jugak. Gigi kekal anda pula anda rasa bergoyang-goyang, longgar dan jarang. Ada tak rasa gigi sakit masa mengunyah dan nafas seringkali berbau yang tidak hilang-hilang atau rasa tidak enak dalam mulut?

Kalau ada tanda-tanda di atas, tolong jangan ambil mudah tentang penyakit gusi bengkak ni. Sebab anda mungkin menghidap penyakit gusi (periodontal) yang menjadi penyebab utama kehilangan gigi-gigi di kalangan orang dewasa. Presiden Persatuan Pergigian Malaysia , Dr. Shubon Shinha Roy, ada berkata penyakit gusi terjadi disebabkan pengumpulan plak. Plak yang terkumpul akan membentuk karang gigi atau tartar.

Jangan kita ambil mudah dengan penyakit gusi atau gigi ni. Sebab penyakit gusi seringkali dikaitkan dengan pelbagai penyakit yang berbahaya jika tidak diambil tindakan. 

  • Diabetes
Walaupun lebih banyak kajian diperlukan, setakat yang diketahui, penyakit gusi boleh meningkatkan gula dalam darah pesakit diabetes. Kalau anda seorang pesakit diabetes atau periodontal, adalah disyorkan supaya berjumpa dengan doktor untuk melakukan pemeriksaan lanjut.

  • Penyakit Pernafasan
Jangkitan mulut seperti penyakit gusi ada kaitan dengan risiko jangkitan pernafasan
yang meningkat. Hasil analisis penyelidikan mendedahkan penyakit periodontal
mungkin memberi ancaman yang jauh lebih serius.

  • Penyakit Jantung
Terdapat beberapa teori yang mengaitkan penyakit gusi dengan masalah
jantung. Salah satunya mengatakan bahawa bakteria oral boleh mempengaruhi jantung apabila ia memasuki saluran darah, melekat pada plak berlemak dalam pembuluh darah
jantung lalu mengakibatkan pembentukan darah beku.

Dekat sini ada beberapa petua untuk gusi bengkak, untuk mengurangkan 
kesakitan yang anda alami. 

1. Hancurkan umbut nanas dan campurkan dengan sedikit haram.
Kemudian, tampalkan pada bahagian gusi yang bengkak, biarkan
sehingga kering. Lakukan sehingga sembuh.

2. Dapatkan sedikit kulit pokok mangga/mempelam. Basuh dan rebus dengan sedikit air 
dan campurkan sedikit gara. Biarkan sehingga mendidik dan suamkan.
Berkumurlah setiap pagi dengan air tersebut hingga bengkak gusi hilang.


In shaa Allah ,

Dengan usaha kita dan bantuan daripada yang Maha Esa, Allah, sakit tersebut dapat diubati sebelum menjadi lebih teruk. Semoga perkongsian info ni dapat membantu anda. Sekian dari saya,

Dr. Shalinda-to-be ! :)

29 March 2013

Cinta Qaseh

Assalamualaikum  


Ehem ehem ehem. harini sha nak cerita pasai satu drama tv yang menarik kedua biji mata sha pada setiap hari selasa. cess, setiap selasa lah sangat kan? sebenarnya sha baru tengok drama ni dua kali iaitu masa mula-mula dia tayang, lepas tu selasa minggu ni. tengok bukan sebab berminat sangat pun. sebab selalunya drama melayu ni omputeh kata apa, typical malay ka apa? 

memang typical malay pun. cerita hampir sama, ekspresi muka pun sama ja setiap drama. tapi sha bukan buat entry ni nak cerita pasal ekspresi muka ka, mekap tebai ka, rumah mewah ka. sha berminat dengan jalan cerita dan macam mana si heroin ni berjuang untuk cinta tiga segi dia. cinta tiga segi ? itudia, bila cakap pasai cinta tiga segi , mesti kita ingat orang yang terbabit dalam cinta tu curang, jahat, takpikiaq perasaan orang lain dan seumpamanya lagi lah.



ada sesetengah cinta tiga segi ni, bukan atas niat depa pun. tup tup, dengan sekali tertangkap gambaq si heroin, si hero dah jatuh cinta gila gila. si heroin pun jatuh hati dengan si hero tu tanpa boleh jelaskan kenapa, mengapa, bagaimana dan apa. ecece. lepas tu belum sempat nak luahkan perasaan, si hero dengan si heroin ni terpisah. lepas beberapa ketika, si hero ni eksiden pastu dimasukkan dalam wad di mana si heroin ni jadi doktor pelatih. nampak dak takdir depa ada kat situ ?

lagi ohsem kalau ady putra tu ganti dengan aaron aziz kan kan? :D

tapi dalam masa yang sama, si heroin dah pun ditunangkan dengan pilihan keluarga. adudui, rumit kan? tapi sha tabik kat si heroin ni, sebab dia boleh bekerja dengan profesional walaupun yang dirawat dia tu adalah crush dia pada masa tu. sejurus ninja naruto , *apekah . sejurus lepas si heroin akad nikah dengan si suami, si hero pun sedarkan diri. kembali menagih cinta si heroin. adududui. lagi lah ! sapa pilihan hati si heroin ni. boleh ka dia pertahankan rumah tangga dia yang kosong tanpa cinta. ataupun nak mulakan hidup yang baru dengan si hero. ha, kena tengok sampai habih la, sebab sha dah penat menaip. 


apa apa apa pun, cinta ka , cinta mati ka. cinta tiga segi ka, cinta biskut empat segi ka. kita kena fikir jugak perasaan orang sekeliling kita. dan yang paling penting, kita kenal sapa cinta sejati kita , tak lain tak bukan Allah swt. drama, drama jugak. kita kena berpijak atas bumi yang nyata lah noh. bila kita ada atas muka bumi ni, kita kena jaga hubungan dengan manusia, tak lupa juga dengan Allah swt. itu yang paling penting. Last but not least, sha taksabaq nak tengok ending cerita Cinta Qaseh ni :)

28 March 2013

Apa Itu Scoliosis

Assalamualaikum 

Malam ni menjadi-jadi pulak kerja online sha. Lepas dok renung wall facebook 2 jam lebih, beralih kepada game surgery kat surgerygames.org , lepas tu teringat pula haritu nak google pasal scoliosis ataupun bahasa mudah dia, tulang belakang bengkok. Pasal masa buat medical check-up nak masuk universiti haritu, doktor bagitahu yang sha ni salah seorang penghidap scoliosis. Dulu masa mula-mula dapat tahu sha ni penghidap scoliosis, ada la jugak google sikit sikit pasal penyakit ni, Tapi tergendala sebab terlampau sibuk.



Penyakit scoliosis ni merujuk kepada keadaan tulang belakang yang tak normal, sama ada bengkok ke kiri, ke kanan ataupun ada yang berpusing. Hebat nya. Kalau dilihat dari xray dari sudut depan, kita boleh nampak tulang tu membentuk huruf 's' dan ada juga yang berbentuk 'c'. Dari apa yang sha google, penyakit scoliosis ini takda sebab. Tak diketahui sebab dia.

Biasanya wanita lebih banyak menghidapi penyakit scoliosis ni, namun tetap ada penghidap lelaki. Umumnya, penyakit ni bermula dari sebelum puberty dan jarang ada pesakit yang mula daripada dewasa. Scoliosis yang bengkok dia tak lebih daripada 45 darjah selalunya tak akan jadi lebih teruk lepas dewasa.

Tanda tanda Scoliosis.
1. Bahu herot sebelah *sebelah bahu lebih tinggi
2. Kepala nampak tak centered dengan badan
3. Salah satu tulang bahu agak terkeluar daripada yang satu lagi
4. Bila bongkok kan badan, ribs akan nampak macam tinggi sebelah

Scoliosis ni bahaya jugak tau :( Kalau kebengkokkan tulang belakang tu makin parah, boleh menyebabkan fungsi jantung dan paru-paru terganggu hingga menyebabkan sesak nafas dan berdebar-debar. Dengar kata, pesakit scoliosis digalakkan untuk banyakkan berenang dengan bergayut pada palang tiang. Oh my , nak gayut kat tiang mana ni.

Contoh xray scoliosis




23 March 2013

Quiling Craft

Asslamualaikum 

Apakah benda 'quiling craft' tu ? Rasanya ramai dah antara pembaca-pembaca belog sha ni yang tau apa itu quiling, cuma sha ja yang baru eksaited tahap gaban bila tahu ada kraf tangan yang macam ini. Comel gila kraftangan macam ini, baru tadi dok google-google jumpa kraftangan macam ini. Ya, iyalah, cuti sem baru nak mula, sha pun mula la cari benda benda merepek nak buat kat rumah. Berani potong kuku, sepanjang cuti sem ni sha makan, tidoq ja. Kalau tak cari benda berpekdah, memang ulaq sawa lah sha.

Dok merepek apadia entah, tak terang-terang lagi Quiling Craft tu apa benda. Quiling tu kerja kerja menggulung kertas dan cantum sampai satu satu benda alah yang sangat cute ! Kertas yang digunakan hanyalah kertas A4 biasa , mengikut berat yang kita suka. Patu kertas tadi kita potong ikut lebar 3mm,5mm,6mm. Untuk memudahkan kerja, gunalah mini paper shredder macam yang bawah ni ;


Kalau ada bajet lebih, wajiblah beli shredder elektrik ok ? Lebih cepat ! Hasil dia macam mana? Haa, macam gini !


Alat-alat yang wajib ada untuk quiling/gulung kertas kertas ini .


Kalau tak ada benda atas ini pun takpa, guna ja lidi-lidi satay . Lepas itu kena gulung gulung sampai jadi bentuk yang kita nak, kalau kita kreatif lah kan. Kalau tak, kita kena belajar asas dia dulu daripada youtube.
Yang bawah ni adalah contoh contoh quiling asas yang perlu kita tau at least. 


Dan hasil quiling sepenuhnya boleh hasilkan kraftangan yang macam gini,


Lawa kan kan kan ? Okay, marilah kita sama sama mencuba benda baru sempena cuti sem ini. Boleh buat kad untuk hari ibu dan hari guru yang akan datang, kreatif dan comel. Selamat mencuba! 






18 March 2013

Diam Bukan Lupa

Assalamualaikum 


Some people walk into our live and quickly leaveSome stay for awhile and leave footprints on our hearts. Some remain forever in memory and heart. And we are never, ever the same.


Dalam banyak banyak masalah sha. Masalah nak jaga hati orang paling susah dan rumit! Bukan sebab sha suka sakitkan hati orang. Sebab lain padang, lain belalang. Rambut macam macam kaler, apatah lagi hati manusia yang sukar diramal sama sekali. Dalam usaha nak jaga hati sendiri, hati orang sha sakiti. Maafkan sha. Susah sha nak jaga hati semua orang, kecuali kalau orang tu terang kat sha betul betul apa yang dia nak. In shaa Allah , sha boleh usaha nak jaga hati dia macam yang dia nak. Sometimes it is good to be honest.

Berdiam diri bukan bermakna melupakan. Menjauh bukan bermakna membenci. Menghilang tidak bereerti memutuskan sesebuah hubungan. Tetapi berdiam diri adalah untuk menenangkan diri, menjauh pula untuk menguji hati. Menghilang pulak untuk menilai erti sebuah ikatan yang terjalin.It is true that life could be meaningless if we are alone. Tapi dalam satu titik, kita perlu satu ruang bersendirian untuk menilai di mana silap, apakah cara terbaik untuk sesebuah hubungan.




Hidup harus berfikir ke hadapan, jangan toleh ke belakang.*macam iklan petronas pulak. Sometime we should not give too much trust to someone. It may be hurt someday, because people changed. Seseorang kita betul betul percaya dan bagi harapan setinggi gunung kinabalu itu tidak mustahil akan meninggalkan kita terkontang-kanting mencari salah diri. That one that we really know will never disappointed us, maybe will be the one who humiliate us one day. Who knows? Allah know :) *tedia, english teraboq.

I dont fear to enemy that attacks me, but the fake people who hugs me tightly. 


Sambung dengan diam tadi. Diam tak bermakna hilang kata-kata, namun tengah mengatur sebaik-baik bicara. Diam tak bermakna bisu, sepinya hubungan tidak bermakna lesu, sunyi tidak bermakna layu, jauh bukan beerti jemu. Kadang kadang kita terlupa, dalam renung mata tersimpan sebuah makna, dalam remuk sangka tersimpan sedikit percaya.

Kalau nak tahu tingginya kawan,
Cuba panjat pepohon manggis,
Kalau nak tahu siapa kawan,
Di mana dia tika menangis?

17 March 2013

Chupp ! Nafsu Bukan Tuhan !

Assalamualaikum. 

Pernah dengar cerita tentang nafsu tak? Tentang betapa bongkak nya nafsu dengan penciptanya sendiri iaitu Allah swt. Sehingga beberapa kali nafsu dicampakkan dalam neraka, nafsu tetap bongkak sampai suatu tahap Allah memasukkan nafsu ke neraka sejuk pastu dibiarkan kelaparan dalam suatu tempoh yang sangat sangat sangat lama. Terakhir kali Allah tanya kepada nafsu yang dah tak bermaya tu , " Siapa kau dan siapa aku? " , nafsu yang lemah akhirnya mengakui Allah adalah tuhannya, dan nafsu adalah hamba.

Tengok, ketegaqnya nafsu yang Allah selitkan dalam diri kita. Tapi disebabkan Allah maha mengetahui, Allah tahu akan sifat makhluk yang Dia cipta, Allah ciptakan akal supaya mampu membimbing dan mengawal nafsu yang ketegaq tadi. Dengan ini, boleh la sha umpamakan, nafsu tu sebagai kuda liaq dan ganas dan akal sebagai jeneral yang mengawal kuda tersebut. Kalau jeneral tu jahat, mestilah kuda tadi dia guna untuk ke arah kejahatan. Tapi kalau lah jeneral tu hamba Allah yang soleh, mesti dia akan guna kuda untuk ke jalan yang diredhai Allah.

Kerana nafsu jugak, ramai yang menyalahkan diri. Jangan terlanjur melayan kehendak nafsu. Nafsu mengajak, kita melayan. Memang lingkup la diri kita sebab kehendak nafsu selalunya merosakkan diri kita. Semua sebab apa? Kerana nafsu mengajak melakukan sesuatu yang sangat menyeronokkan. Last last nafsu jadi musuh yang sangat kita cintai.

Cuba bayangkan kita mengikut nafsu makan banyak, tidur banyak, cakap banyak, seronok berhibur, megah dengan kecantikan, gila harta, gila kuasa, gila talak*eh? , hihi. , seronok dengan pujian. Semua ni memang kesukaan manusia. Semua 'best-best' kan?



Nak tentang benda yang kita suka? Haih, payah baq hang. Nak tinggal bopren yang kita suka pun teriak 44hari 44 malam. kan kan kan? Apatah lagi tabiat yang kita suka. Aduidui nya pun. Nafsu yang ada dalam diri kita akan tetap ada dalam diri kita sampai kapan pun, ecewah. Apabila nafsu ditentang, diri kita yang sakit. Menentang nafsu ibarat kita tentang diri kita sendiri. Maka, ramai antara kita yang takmau tentang nafsu malah rela melayan sebab taknak diri terseksa.

Kita kesal ? Alhamdulillah. Senyum sikit. Syukur jika ada rasa sesalan dalam diri kita. Itu bukti bahawa diri kita masih beriman dan masih punya harapan. Biar rasa kesal tu dorong, bimbing, dan bawak kita ke jalan yang diredhai dan diberkati dan menyimpang dari jalan yang dimurkai Allah. Tapi ingat, jangan dok tangguh-tangguh taubat kerana pengampunan Allah itu tersedia kepada hambanya yang segera memohon ampun.

 وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِيَ الْمَأْوَى
 "Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya, maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggalnya."
[79 : 40-41] 
Mujahadah ialah tugas kita. Mujahadah adalah tanggungjawab kita. Mujahadah adalah peperangan kita. Perang melawan hawa nafsu pun berhijad jugak tau! Ingat dakgi kita belajaq masa spm dulu dulu. Jadi jom tanam azam ! In Shaa Allah, kalau kita betoi betoii nak berubah , Allah pasti akan tunjuk jalan kat kita. Sebab Allah dah berjanji dalam surah Ar-Ra'du ayat 13,

"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, sehingga mereka mengubah diri mereka sendiri"