6 May 2012

Cita-Cita & Masa Depan | Pegawai Dietatik .

Ok, takpayah nak poyo sangat . tempek-tempek gambar diet pa semua .kali ni sembang pasai ambition , cita2 dan masa depan . susah nak pilih . tak semua orang ada minat yang sama. tak semua orang ada cara nak berjaya yang sama.

sepuluh tahun yang lalu , bila makcik2 tanya nak jadi apa , jawab lin masa tu , nak jadi dokter , nak tolong orang . dah makin besaq , makin takut tengok darah . tukaq pulak cita2 , nak jadi polis. tapi , apakan daya , ketinggian tak meng'ijin'kan, bhaha . pastu terhegeh2 tukaq cita2 sepanjang masa . semua nak jadi .

tapi dah makin waras agaknya lin sejak dapat result spm. ada jugak arah tuju . dah kecik dah scope nak jadi apa disebabkan result yang xseberapa straight a. T_T

disebabkan minat nak taw apa jadi kalau kita makan benda tu benda ni. petua2 tu, petua2 ni . keh2 .
buat masa sekarang ni, minat lin menjurus ke arah penjagaan kesihatan . *salah satu sebabnya gaji pon mahai*
>PEGAWAI DIETETIK.

tulah cita2 aku buat masa sekarang ni . cehh .
ok, meh nak kongsi sikit dengan hampa pasal kerja ni .

________________________________________________________________________



Pegawai Dietetik Gred U41
 
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
 
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan
 
Jadual Gaji:
 
PERINGKATGAJI MINIMUMGAJI MAKSIMUMKADAR KENAIKAN
GAJI TAHUNAN
P1
P2
P3
RM2,259.08
RM2,367.58
RM2,480.79
RM5,562.915
RM5,900.80
RM6,234.25
RM225.00
 
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Sains dalam bidang Ilmu Kaji Diet yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Deskripsi Tugas:
a. Perkhidmatan Dietetik Klinikal
  • Melaksanakan langkah-langkah dalam nutrition care process seperti nutritional prescription, nutrition monitoring and evaluation bagi setiap pesakit dalam atau pesakit luar yang dirujuk oleh doktor untuk mencapai tahap kesihatan yang optima.
b. Perkhidmatan Dietetik Komuniti
  • Menyumbang kepada program/aktiviti dalam perkhidmatan promosi kesihatan dan pencegahan penyakit kepada hospital, klinik-klinik kesihatan, organisasi dan media massa.
c. Penyediaan Perkhidmatan Makanan
  • Menyelia operasi penyediaan makanan untuk memastikan diet normal, diet teraputik atau tube feeding yang disediakan untuk pesakit adalah betul, mengikut preskripsi dan menepati tahap kualiti perawatan.
d. Latihan
  • Memberi latihan mengenai penyediaan diet-diet kepada Tukang Masak, Penyelia Asrama dan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan.
e. Memberi perkhidmatan pemakanan/diet di hospital-hospital dan klinik-klinik kesihatan.
_________________________________________________________________________________

http://www.spa.gov.my <-- sapa2 nak check gaji pekerjaan yang diminati tu . sila lah ke sini
_________________________________________________________________________________

p/s: amalkan pemakanan yang sihat ye !



1 comment:

Kusyt.D.Luffy said...

wah....dh btukar cita2 ye :p